Rețetă - Frișcă

Ingrediente:

Folosiți produse proaspete

Blat :
6 ouă
un praf de sare
7 linguri zahăr
2 linguri apă
3 linguri ulei
7 linguri făină

un plic praf copt

3 linguri cacao

Cremă de ciocolată :

200 gr ciocolată cu lapte

500 gr frișcă lichidă

un plic cu gelatina 10 g

esenţă de migdale

Pentru decor:

150 g nucă prajită și mărunțită

150 gr frișcă lichidă

Pentru sirop :

6 linguri cu zahar

300 ml apă

o fiola esență de rom

Mod de preparare:

Timp de preparare: -

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare.

Galbenuşurile se amestecă cu zahărul până ce acesta se topeşte şi obţinem un amestec cremos, apoi adăugăm  apa şi uleiul şi omogenizăm.  Turnăm  făina amestecată cu  praful de copt şi cacao. 

În această compoziţie vom adăuga  jumătate din  cantitatea de albuşuri bătute, mixând uşor, iar cealaltă jumătate de albuşuri se va amesteca uşor, cu o lingură/ paletă de lemn,  doar cu mişcări  sus-jos.

Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem în cuptorul încins, la foc mic, pentru cca 30- 35 minute.

Când e copt, lăsăm să se răcească şi-l tăiem în două părţi egale, ce vor fi suprapuse la asamblarea prăjiturii.

Gelatina o punem la hidratat în 60 ml apă rece.

Din cantitatea de frişcă, mixam  400 ml.

Topim pe baie de abur ciocolata, în 100 ml frişcă lichidă, apoi lăsăm să se răcească uşor. 

Topim şi gelatina hidratată,  apoi o adăugăm în amestecul de ciocolată , împreună cu o fiolă de esentă de migdale.  Acest amestec îl vom turna puţin câte puţin, mixând uşor, în cei 400 ml frişcă bătută.  Dăm crema la rece, pentru 20 minute.

Aşezăm pe un platou jumătate din blat, pe care o insiropăm cu sirop de zahăr ars (caramelizăm 6 linguri de zahăr, stingem cu 300 ml apă, iar când zahărul este complet topit oprim focul, adaugăm o fiolă cu esență de rom şi răcim).

Peste blatul însiropat turnăm cremă de ciocolată şi acoperim cu cealaltă jumătate de blat, care va fi şi ea însiropată. Decorăm cu un strat de frişcă bătută, în care adăugăm şi 50 g miez de nucă, iar restul de nucă marunţită va fi împrăştiat uniform pe suprafata prăjiturii.