Curiozități

  • 1 litru de lapte este în măsură să completeze nevoile zilnice ale unui adult de calciu şi fosfor.

  • Persoanele care consumă regulat chefir, suferă mai puţin de raceală.

  • Iaurturile vii sânt indispensabile pentru arsuri la stomac şi indigestie.

  • Laptele conţine cupru, cobalt, fier.

  • Chefirul, contribuie la dezvoltarea microorganismelor benefice în intestin şi nu permite dezvoltarea celor dăunătoare.

  • Spălatul cu lapte ameliorează mâncărimea şi exfoliază pielea.

  • Untul este benefic pentru piele, ochi, oase și muşchi.

  • Laptele îmbunătaţeşte metabolismul.

  • Chefirul stimulează şi îmbunătăţeşte funcţionalitatea stomacului.

  • Chefirul  contribuie la stabilitatea corpului copiilor la alergii.

  • În proteina din lapte se conţin toţi aminoacizii necesari pentru creştarea şi dezvoltarea copilului.

  • Laptele conţine mai mult de 20 de enzime care reglementează şi accelerează procesele biochimice.

  • Laptele nu va „arde” dacă înainte de fierbere, oala o clatiți cu apă rece.

  • Absenţa lactatelor din alimentaţie creşte riscul demineralizărilor osoase. 

  • Consumul produselor lactate contribuie la menţinearea greutăţii, sau poate avea și efect de slăbire.

  • Persoanele care mănâncă frecvent lactate îşi reduc cu 23% probabilitatea de a face diabet zaharat de tip 2.

  • Lactatele au rol antitoxic şi antiinfecţios.

  • Laptele cald, cu puţină scorţişoară sau miere, vindecă insomnia şi te ajută să ai un somn mai liniştit.

  • Folosit în combinaţie cu şamponul sau balsamul, laptele conferă strălucire părului şi combate căderea acestuia.

  • Laptele hipopotamilor este roz.

  • Brânza proaspătă de vacă previne apariţia cariilor dentare.

  • Untul este mai galben vara decât iarna.

  • Brânza de orice fel se pastrează cel mai bine sub un clopot de sticlă. Ca sa nu mucegăiască, se pun două-trei cuburi de zahăr sub clopot.

  • Dovadă că brânza este produsă încă din cele mai vechi timpuri stă inscripţionată pe pereţii mormintelor egiptene. Se pare că, în acele timpuri, brânza era foarte sănătoasă  şi avea o textura asemănătoare cu cea a brânzei feta din zilele noastre.

  • Cea mai scumpă brânză se găseşte în Suedia şi este produsă din laptele dat de trei elani diferiţi (Gullan, Haelga si Juna) care sunt îmblânziţi şi cresc într-o fermă mică din Bjursholm. Elanii sunt mulşi doar în anumite perioade ale anului.