Rețetă - Cassata

Ingrediente:

Folosiți produse proaspete

Ingrediente blat:

5 ouă

5 linguri de zahăr

5 linguri de ulei

5 linguri de făină

1 praf de copt.

Ingrediente cremă:

600 gr smântână grasă (minim 20 % grăsime)

300 gr zahăr tos

150 + 250 gr nuci prăjite

150 gr ciocolată neagră

3 linguri cu vârf zahăr pudră

3 linguri cu vârf pudră de cacao

150 ml lichior de ciocolată – pentru stropit blatul.

Mod de preparare:

Timp de preparare: 1 h

Pregătirea blatului:
Se bat spumă tare albușurile cu zahărul.
Gălbenuşurile se amestecă cu uleiul.
Făina se cerne împreună cu praful de copt.
Se amestecă cu grijă, cu ajutorul unei linguri, gălbenuşurile cu albuşurile şi apoi cu făina.
Aluatul se pune la copt în tavă de chec, îmbrăcată cu hârtie de copt, în cuptorul preâncălzit, la foc mic, timp de aprox. 20 de minute.

Pregătirea cremei:
1. Smântâna se pune la scurs, într-o strecurătoare îmbrăcată în tifon dublu. Se lasă aşa, peste noapte la frigider.
Smântâna astfel pregătită se bate 2-3 minute cu mixerul.
Se opresc trei linguri cu smântână astfel bătută, care se amestecă cu 3 linguri zahăr pudră – și se folosește la ornatul prăjiturii.
Restul smântânii se împarte egal în trei castroane.
2. Se caramelizează  300 gr zahăr și se adaugă 150 gr nuci prăjite. Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt, se nivelează și se lasă să se răcească, după care se toacă mărunt și se pune în primul castron (se opresc 3 linguri din nucile astfel pregătite și se vor folosi pentru finisarea marginilor prăjiturii).
3. Se taie bucățele 150 gr ciocolată și 250 gr alune prăjite. Se pun în al doilea castron.
4. Zahărul pudraă și pudra de cacao se cern prin sita fină. Se pun în al treilea castron.
Se amestecă smântâna cu ingredientele adăugate.
Se taie blatul de pandispan în trei felii orizontale.
Se îmbracă tava în care s-a copt blatul, cu folie alimentară.
Se pune prima foaie de blat, se stropește cu 1/3 din lichior, și se pune crema din primul castron (smântâna + nucile caramelizate).
Se adaugă a doua foaie de blat care se stropește deasemenea cu altă treime de lichior apoi se pune ½ din crema de cacao și crema cu ciocolată.
Se pune ultima foaie de blat stropită și ea cu lichior.
Se strânge bine folia și se pune pentru câteva ore la frigider.
Prăjitura bine răcită se îmbracă cu restul cremei de cacao și se ornează cu smântâna oprită, iar marginile se îmbracă cu nuci caramelizate și măcinate.
Poftă bună!