Burta și oasele de vită se spală bine şi se pun la fiert într-un recipient mare, cu aproximativ 4 sau 4,5 l de apă.
Se ia spuma până dispare total. Se lasă carnea şi burta la fiert, vreme de 15 minute, după care se adaugă şi legumele.
Se adaugă legumele curăţate, dar întregi, netăiate, se pune o linguriţă de sare şi se lasă ciorba la fiert la foc mediu, până carnea de vită se desprinde de pe oase, sau aproximativ 70 minute. Între timp, se mai ia spuma dacă mai apare. Înainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifică dacă burta este fiartă.
Se constată că zeama scade în timpul fierberii, cam 2 L din 4,5 L iniţiali.
Dupa ce fierbe totul, se strecoară zarzavatul şi carnea. Se separă carnea de zarzavatul fiert şi de oasele de vită. Se taie burta în fâşii subţiri şi relativ mici. Se taie şi carnea în bucăţele mai mici. Între timp, zeama e lăsată să se răcoreasca un pic. Nu trebuie să se răceasca total.
Separat, se bat două ouă, cu un pic de zeamă de lămâie şi cu smântână şi se adaugă în recipientul în care am amestecat / bătut bine ouăle cu smântână câte un polonic de zeamă. După fiecare polonic adăugat, se amestecă bine ca zeama să se încorporeze. Se procedează aşa până când jumătate din zeamă e încorporată. Apoi se răstoarnă totul în cealaltă jumătate de zeamă rămasă. Burta şi carnea de vită se pun în zeama dreasă cu ou şi smântână.
Secretul final e că în puţin ulei se căleşte morcov crud, trecut prin răzătoarea mică. Se pregăteşte o strecurătoare, se ţine deasupra vasului cu ciorbă, apoi se răstoarnă morcovul şi uleiul în care acesta s-a călit în strecurătoare şi cu un polonic se ia zeama şi se pune peste morcov de câteva ori. Astfel, ciorba se va colora la suprafaţă cu un portocaliu plăcut şi o să se creeze biluţe de ulei de aceeaşi culoare. Aspectul ciorbei de burtă e dat de acest morcov prin care ciorba se trece, la sfîrşitul preparării ei.