Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare.
Galbenuşurile se amestecă cu zahărul până ce acesta se topeşte şi obţinem un amestec cremos, apoi adăugăm apa şi uleiul şi omogenizăm. Turnăm făina amestecată cu praful de copt şi cacao.
În această compoziţie vom adăuga jumătate din cantitatea de albuşuri bătute, mixând uşor, iar cealaltă jumătate de albuşuri se va amesteca uşor, cu o lingură/ paletă de lemn, doar cu mişcări sus-jos.
Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem în cuptorul încins, la foc mic, pentru cca 30- 35 minute.
Când e copt, lăsăm să se răcească şi-l tăiem în două părţi egale, ce vor fi suprapuse la asamblarea prăjiturii.
Gelatina o punem la hidratat în 60 ml apă rece.
Din cantitatea de frişcă, mixam 400 ml.
Topim pe baie de abur ciocolata, în 100 ml frişcă lichidă, apoi lăsăm să se răcească uşor.
Topim şi gelatina hidratată, apoi o adăugăm în amestecul de ciocolată , împreună cu o fiolă de esentă de migdale. Acest amestec îl vom turna puţin câte puţin, mixând uşor, în cei 400 ml frişcă bătută. Dăm crema la rece, pentru 20 minute.
Aşezăm pe un platou jumătate din blat, pe care o insiropăm cu sirop de zahăr ars (caramelizăm 6 linguri de zahăr, stingem cu 300 ml apă, iar când zahărul este complet topit oprim focul, adaugăm o fiolă cu esență de rom şi răcim).
Peste blatul însiropat turnăm cremă de ciocolată şi acoperim cu cealaltă jumătate de blat, care va fi şi ea însiropată. Decorăm cu un strat de frişcă bătută, în care adăugăm şi 50 g miez de nucă, iar restul de nucă marunţită va fi împrăştiat uniform pe suprafata prăjiturii.